Βολισσός, το κεφαλοχώρι της Αμανής

Ο Ανάβατος
29 Ιουνίου, 2016
Mesta village chios rent a car
Μεστά, ένα μεσαιωνικό καστροχώρι
24 Αυγούστου, 2016
Ο Ανάβατος
29 Ιουνίου, 2016
Mesta village chios rent a car
Μεστά, ένα μεσαιωνικό καστροχώρι
24 Αυγούστου, 2016
Show all

Βολισσός, το κεφαλοχώρι της Αμανής

volissos village chios rent a car

Η Βολισσός βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Η Βολισσός, κατά τον Θουκυδίδη, ήταν κάποτε μια παλιά αιολική πόλη και φημίζονταν ως η γενέτειρα του Ομήρου.

Στην κορυφή του λόφου κατασκευάστηκε ένα κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Το Βυζαντινό κάστρο είχε σχήμα τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες. Υπήρχε επίσης ένα τούνελ που συνέδεε το Κάστρο με την ακτή και την περιοχή του Πύθωνα.

Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο- στην περιοχή του βουνού Αμανή- και είναι επίσης η πρωτεύουσα του Δήμου Αμανής. Ο Μάναγρος , τα Μαγεμένα, η Γωνιά, τα Λιμνιά (λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το νησί των Ψαρών), τα Λευκάθια, η Λήμνος, η Λάμσα, η Αγία Μαρκέλλα, είναι παραλίες του χωριού που βυθίζονται στην μπλε θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους.

Ανεμόμυλοι και ερείπια κάποιων νερόμυλων καθώς και πολλών βυζαντινών εκκλησιών στολίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Ο κύριος ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» και εορτάζει στις 6 Αυγούστου, άλλη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στα τοπικά πανηγύρια στις 6 και 15 Αυγούστου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη μουσική και χορευτική παράδοση των χωριών.

Σε μικρή απόσταση από τη Βολισσό βρίσκεται το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας. Στις 22 Ιουλίου, χιλιάδες πιστοί έρχονται από διάφορα σημεία του νησιού αλλά και από διάφορα σημεία της Ελλάδας για την εορτή της Αγίας Μαρκέλλας. Ο αγιασμός εκπηγάζει από μια κοιλότητα μόλις πλάι από την παγωμένη θάλασσα.

banner_covid