Ο Ανάβατος

volissos village chios rent a car
Βολισσός, το κεφαλοχώρι της Αμανής
24 Αυγούστου, 2016
volissos village chios rent a car
Βολισσός, το κεφαλοχώρι της Αμανής
24 Αυγούστου, 2016
Show all

Ο Ανάβατος

Σε απόσταση 5χλμ. από τα Αυγώνυμα και σε φανταστική διαδρομή ανάμεσα από ελαιόδεντρα και πεύκα, σε απόκρημνο βράχο, στην άκρη του γκρεμού είναι κτισμένο το καστροχώρι του Ανάβατου, 21 χλμ. από την πόλη.Ακόμα και από το όνομά του, ο Ανάβατος, ο δυσκολοδιάβατος, φανερώνει το λόγο για τον οποίο χτίστηκε εκεί. Η φυσική του θέση και η οχύρωση προφύλασσε το χωριό προφανώς από τις επιδρομές των πειρατών από τις δυτικές ακτές.

Ο οικισμός απλώνεται αμφιθεατρικά από τα χαμηλότερα σημεία προς την ακρόπολη και τον γκρεμό. Τα σπίτια είναι όλα διώροφα, στενόμακρα , χωρίς στέγη. Χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, με χαμηλές πόρτες και πολύ μικρά τοξωτά παράθυρα και φεγγίτες, που λειτουργούσαν σαν παρατηρητήρια, φανερώνουν πόσο καλά είχαν μελετηθεί, ώστε να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους ενοίκους τους. Η μεγαλύτερη περίοδος ακμής του Ανάβατου ήταν στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Το χωριό όμως δεν γλίτωσε από το μένος των Τούρκων το 1822 και αργότερα ο σεισμός του 1881 άφησε και εδώ ανεξίτηλα τα ίχνη του.

Ψηλά στην ακρόπολη βρισκόταν η εκκλησία του Ταξιάρχη, δίκλιτη με δύο στέγες. Σήμερα σώζονται μόνο οι βορινοί της τοίχοι με πρωτότυπα σχήματα από τόξα και καμάρες και γίνονται εργασίες σε μία προσπάθεια αναστήλωσης του ναού. Η παράσταση του Αρχάγγελου έχει μεταφερθεί στην κύρια είσοδο της νέας εκκλησίας του Ταξιάρχη, όπου φυλάσσονται τα ιερά που σώθηκαν από τις παλιές εκκλησίες του χωριού. Τα περισσότερα από τα κτίρια του χωριού διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Έτσι στο σύνολό τους δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα μιας νεκροζώντανης πολιτείας, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη υποβλητικότητα στο άγριο τοπίο.

Οι ελάχιστοι, σήμερα, κάτοικοι του χωριού υποδέχονται με χαρά κάθε επισκέπτη που έρχεται να γνωρίσει τον Ανάβατο, που είναι ο Μιστράς και το Ζάλογγο της Χίου. Έξω από τον Ανάβατο στην πρώτη στροφή, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. Σώζεται σε καλή κατάσταση και διατηρεί μέρος της τοιχογραφίας του από τον 16ο αιώνα. Ο ναός έχει τη μορφή μονόκλιτης βασιλικής και οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από χιώτικη πέτρα. Το τέμπλο είναι νεότερο, χωρίς ιδιαίτερη αξία. Στο εσωτερικό του υπάρχουν επιγραφές από το 1688. Απέναντι από το εκκλησάκι έχει στηθεί το μνημείο των πεσόντων στη μάχη του 1822 με τους Τούρκους.

banner_covid